Een stapje dichterbij de patiënt

24-06-2024

Je ziet en hoort het overal: Wandelen is gezond! We zitten veel te veel stil. Zitten schijnt toch het nieuwe roken te zijn? Is wandelen ook behandelen?

Soms is de drempel erg hoog om dit te gaan doen en helpt het om patiënten letterlijk mee te nemen over deze drempel. De Nationale Diabetes Challenge of de Longuitdaging zijn voorbeelden van landelijke initiatieven waarbij je kunt aanhaken als zorginstelling. Hoe leuk is het om dit aan te bieden en de samenwerking op te zoeken met andere zorgverleners. Ik heb het meerdere malen mogen organiseren en beleven. Het geeft enorm veel positieve energie. Zo komt de POH ook aan extra beweging want zeg nu zelf, wij maken ook veel te weinig stappen op een werkdag!

Er was iemand die wel wilde deelnemen maar last had van artrose in zijn knie. Artrose is natuurlijk iets wat niet meer over gaat. Na een paar weken kwam hij erachter dat het juist beter ging met zijn knieklachten, het is zelfs gelukt om de afsluitende vierdaagse uit te lopen. Hij was ontzettend trots en als klap op de vuurpijl was de glucose en bloeddruk verbeterd en kon hij zijn medicatie afbouwen.

Halverwege de challenge was er een man die gehoord had van het bestaan van deze wandelgroep. Hij wilde graag aanhaken maar had nog weinig ervaring. Hij liep achteraan maar er was altijd iemand die even bij hem bleef en we eindigde samen. Binnen een paar weken kon hij een stuk beter meekomen, ik ging in gesprek om te horen hoe dat kwam. Het bleek dat hij naast het wekelijks wandelen met de challenge om de dag was gaan lopen met iemand uit de groep. Op deze manier werd de loopafstand en conditie snel veel beter.

Ook was er een vitale tachtigjarige dame met haar man nieuw in het dorp komen wonen. Ze wilde graag wat sociale contacten opbouwen en was bekend met hypertensie. Deelnemen aan de wandelgroep leek haar leuk. Ze wilde liever niet bij een vereniging en haar man was slecht ter been dus samen wandelen zat er niet in. Het wandelen ging haar goed af en ze hield er leuke contacten aan over. Een aantal maanden na de challenge overleed haar man plotseling. Ze vertelde dat ze veel steun had aan haar nieuwe wandelvrienden.

De relatie met de patiënt veranderd in positieve zin voor altijd. Je ziet en hoort dat mensen beter in hun vel zitten en trots zijn op de behaalde prestaties. Vaak kun je het aantal consulten afschalen en op die manier de wandeltijd ‘terugverdienen’. Ik kan het iedere praktijkondersteuner aanraden om eens te doen. Twijfel je nog? Loop eens een keer mee met zo’n initiatief bij jou in de buurt!

Linda Huisman

Linda Huisman is sinds 2011 werkzaam als praktijkondersteuner in Zevenaar. Zij is een van de bloggers van de NVvPO die verhalen deelt uit de praktijk. Daarnaast blogt Linda onder de naam ‘POH Linda’ op social media.