Het belang van stageplekken!

25-04-2024

Het is belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waar je aan begint. De opleiding is te volgen aan diverse hogescholen en duurt 1 á 2 jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Ik heb gekozen voor Avans+ in Breda. Hier hebben we de ene week les op locatie en de andere week online met ons leerteam. Dat is voor mij goed te combineren met m’n gezinsleven. Naast 8 uur per week stage en de opleiding, komt er zelfstudie bij. Dit kan pittig zijn, maar met een duidelijke planning vanuit school en stage vind ik het goed te doen! Thuis met mijn gezin heb ik afspraken gemaakt wanneer ik tijd aan mijn opleiding besteed, en op sociaal vlak zeg ik wat vaker ‘nee’. Het is investeren op meerdere vlakken, maar met een mooi doel voor ogen! We zijn dit jaar met een grote klas van start gegaan, met een diversiteit aan achtergrond en kennis waardoor je veel van elkaar kan leren.

Als je niet in de eerstelijnszorg werkt, zou ik aanraden om een dag mee te lopen met een POH-S. Hierdoor krijg je een beeld van het beroep, het werkveld en de werkdag. Ik heb zelf daarnaast nog contact gehad met meerdere POH’s. Dit heb ik naast het meelopen gedaan, omdat elke huisartsenpraktijk anders is in o.a. de werkzaamheden en verdeling van taken.

Het vinden van een stageplek was lastig. Ik kreeg vaak terug dat de werkdruk (te) hoog was,  waardoor geen tijd noch ruimte voor goede begeleiding. Heel begrijpelijk, maar ook jammer. Zonder stage geen opleiding. Uiteindelijk heb ik gelukkig een ontzettend fijne leerplek gevonden! Voor het vinden van een werk/stageplek zijn mijn tips; schrijf zorggroepen aan, vraag of je een oproep in hun nieuwsbrief mag doen. Bel, mail en benader zoveel mogelijk huisartsenpraktijken. Wees duidelijk in wat je nodig hebt van een stageplek en benoem zeker je kwaliteiten! En als je nog twijfelt zou mijn laatste advies zijn; ‘Go for it!’.

Soebira Ottevanger

Soebira Ottevanger - Corné volgt sinds november 2023 de één-jarige opleiding aan Avans + tot Praktijkondersteuner Somatiek. Ze loopt stage bij huisartsenpraktijk Jacobs, Lammers & Smits in Geertruidenberg. Zij is een van de bloggers van de NVvPO die verhalen deelt uit de praktijk.