Meten is weten

27-03-2023

Als ik ’s morgens mijn inbox open, verschijnt op mijn scherm een e-mail van een patiënt: “Zie mijn metingen in de bijlage. Ik voel mij goed, maar mijn bloeddruk loopt op. Ik snap er niets van! Moet ik mijn medicijnen verhogen?” Ik open een keurig Excel-bestand. Met data, tijden en metingen gerangschikt in kleuren. En inderdaad, de bloeddruk is ineens fors verhoogd.

Tijdens de COVID-pandemie ben ik de thuismeters extra gaan waarderen, want meten is weten. De patiënt kon in thuisquarantaine de resultaten gemakkelijk doorgeven per telefoon of e-mail. Daarnaast is het thuismeten natuurlijk al langer een uitkomst bij het bekende ‘witte-jassen-effect’ of wisselende tensies. We hebben als praktijk daarom geïnvesteerd in diverse mogelijkheden voor
ambulant bloeddrukmeten.

Meneer heeft een eigen meter. “Een goed merk hoor!”. Hij is er trots op en vindt het fijn om thuis te meten. Hij komt tweejaarlijks voor controle op het spreekuur, maar mailt ook regelmatig een overzicht van zijn thuiscontroles. Helemaal van deze tijd dit zelfmanagement. Vandaag dus helaas wat minder goede berichten van meneer.
Mijn spreekuur staat op het punt te beginnen. Het is verleidelijk om snel een diureticum naast zijn ace-remmer voor te schrijven. Tóch besluit ik hem de volgende dag uit te nodigen voor een 30-minutenmeting bij ons op de praktijk.

En ja hoor, wat blijkt: stuk voor stuk keurige metingen. Niets geen verhoogde bloeddruk. De eigen meter heeO meneer de afgelopen tijd in de steek gelaten.Meneer is natuurlijk blij met deze uitslagen, maar ook wel teleurgesteld in zijn geliefde meter.
Ik mag toch concluderen dat eigen regie en thuismeten fijn zijn als aanvulling,maar de spreekuren van de praktijkondersteuner blijven onmisbaar!

Mandy Varkevisser