CAO
De NVvPO is sinds 2011 een volwaardige gesprekspartner in de cao-onderhandelingen voor de Cao Huisartsenzorg. Onder deze cao vallen ongeveer 30.000 medewerkers in de eerstelijnsgezondheidszorg. Dat maakt onze vereniging tot een partij die meetelt en die het verschil kan maken voor onze leden. Wij zijn overigens de enige vereniging voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen die gesprekspartner in de cao-onderhandelingen is.
Cao Huisartsenzorg 2024-2025
Persoonlijk Levensfasebudget, brochure
Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg 2023
Salarisschalen Cao Huisartsenzorg 2024
CAO-APP
Hoe zit het met vrije dagen tijdens de komende feestdagen en het Persoonlijk Levensfase Budget? Waar kan ik een vergoeding voor mijn stagiaire aanvragen? Hoe hoog is de eindejaarsuitkering? Waar vind ik een model stageovereenkomst? Waar vind ik informatie over het programma ‘Goed voor elkaar’? Wanneer heb ik recht op AOW? Hoe bereken ik mijn zwangerschaps- en bevallingsverlof?
Antwoorden op deze én nog veel meer vragen vind je in de handige cao-app Huisartsenzorg. Download de app in de Apple App- of Google Playstore.
Vertrouwenspersoon
In de huisartspraktijk kan er behoefte ontstaan aan een vertrouwenspersoon bij opvang na agressie incidenten, bij ongewenst gedrag zoals discriminatie en bij samenwerkingsproblemen en conflicten. Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) heeft een overeenkomst met GIMD Werk&Balans voor een vertrouwenspersoon voor de huisartspraktijk. Om de toegang tot de vertrouwenspersoon te vereenvoudigen, komen alle kosten voor rekening van SSFH. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken.
Meer informatie is te vinden op ssfh.nl.
Pensioen
Wanneer je aan de slag gaat als POH ga je pensioen opbouwen bij Pensioenfonds Zorg & Welzijn: het pensioenfonds van, voor en door de sector zorg en welzijn.
Heb je vragen over je pensioen? Neem dan contact op met de klantenservice van Pensioenfonds Zorg & Welzijn.
Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) voor medewerkers
Vanaf 1 januari 2024 biedt de Cao Huisartsenzorg een Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) aan, waardoor medewerkers in de huisartsenzorg extra verlof opbouwen. De regeling stelt medewerkers in staat om verlof te sparen voor verschillende doeleinden, zoals het opnemen van een langere periode van verlof of het verlenen van mantelzorg. In deze video wordt uitgelegd hoe het werkt.
Wat is PLB?
Het PLB is een urenbudget naast de gebruikelijke vakantie-uren en wettelijke verlofvormen. Het geeft flexibiliteit en draagt bij aan een gezonde werk-privé balans, wat essentieel is voor de gezondheid, tevredenheid en een langdurige inzetbaarheid voor de huisartsenzorg. Medewerkers krijgen hiermee meer mogelijkheden om verlofuren te sparen en het gespaarde verlofbudget te gebruiken als zijn of haar levensfase daar aanleiding toe geeft.
Hoe werkt het?
Jaarlijks krijgt de medewerker een PLB tegoed (uren) volgens de cao. Het PLB tegoed verjaart niet en kan worden opgenomen in elke leeftijdsfase. Het PLB tegoed wordt in tijd opgenomen. Denk hierbij aan het verlenen van mantelzorg, een aanvulling op je vakantie-uren, het volgen van een studie of scholing en het korter werken in aanloop naar het pensioen. Werkgevers en medewerkers maken hierover jaarlijks afspraken met elkaar.
Opbouw PLB
Voor 2024 geldt een PLB van 10 uur op basis van een arbeidsduur van 38 uur per week en vanaf 2025 jaarlijks een PLB van 20 uur op basis van een arbeidsduur van 38 uur per week. Wanneer de medewerker minder dan 38 uur per week werkt, wordt het PLB tegoed naar evenredigheid toegekend. Op verzoek van de medewerker kunnen bovenwettelijke vakantie-uren aan het PLB tegoed worden toegevoegd.
Lees ook: Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) in de praktijk (veel gestelde vragen)
Meer informatie over het PLB is terug te vinden in de Cao Huisartsenzorg.