Integraal Zorgakkoord (IZA)
Het zal je niet ontgaan zijn. Het Integraal Zorgakkoord is niet getekend door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Via de LHV website houdt de NVvPO zich op de hoogte van de ontwikkelingen. Want wat de NVvPO betreft is het goed dat de LHV voorwaarden stelt aan het IZA en steunt hiermee het NEE,TENZIJ… Een aantal zaken zijn inderdaad nog onduidelijk: het ontbreekt aan vertrouwen, een sterke visie op gezondheid en over de daadwerkelijke invulling van de voorgenomen thema’s. Want hoe gaan we de Huisartsenzorg weer echt gezond krijgen? En welke investeringen zijn hiervoor nodig? En hoe worden deze dan bekostigd?
Leefstijl, Preventie, Samenwerking en Innovatie
NVvPO ziet hiertoe ook veel kansen in het IZA. Vindt het een goede ontwikkeling dat Leefstijl, Preventie, Samenwerking en Innovatie prominent gezien worden als oplossing. Met haar verschillende ledencirkels loopt NVvPO hier al enige jaren op voor. Zo ontwikkelt de ledencirkel POH&Leefstijl competenties binnen de CANMEDS waardoor leefstijl een vanzelfsprekend onderdeel van het werk van de praktijkondersteuner en praktijkverpleegkundige gaat worden en niet als hobby van deze zorgprofessional wordt gezien. Te vaak horen wij van onze leden dat zij leefstijl beter bespreekbaar en uitvoerbaar willen maken tijdens het spreekuur, dat zij wel degelijk vooruitgang zien bij patiënten die meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, beter slapen, meer sociale contacten hebben en zichzelf daardoor ook beter verzorgen. Want hoewel het stap 1 in de NHG-zorgstandaard is, moet men het leefstijlgesprek in 15 minuten proppen en alles buiten het gesprek om moet in eigen tijd, want daar is geen bekostiging voor.
Zo ook bij de meer preventieve interventies. Als we meer tijd aan de voorkant kunnen besteden -juist in de Huisartsenzorg- gaan we op de langere termijn minder gezondheidsproblemen tegenkomen. Het is een investering! Ook hier hebben de POH, POHPVK, POH-Ouderen, POH-GGZ en POH-Jeugd ruimte voor nodig. Ruimte qua tijd en bekostiging zodat zij dit samen daadwerkelijk kunnen oppakken in het spreekuur en of in de wijk. Want daar dient samengewerkt te worden.
JAZEKER. Samenwerking lijkt het IZA-toverwoord. Dat is veelal en helaas nog niet het geval want daar is nu nog geen tijd, lees bekostiging/vergoeding voor, want het is geen direct patiëntcontact.
Het feit dat alle partijen het IZA hebben getekend zonder een handtekening van de huisartsenzorg zegt al iets over de bereidheid van samenwerking (juist op dat niveau) wat ons betreft. En dat zien we ook in de dagelijkse praktijk. De tweedelijn die kwetsbare patiënten met gemak ontslaat uit bijvoorbeeld het ziekenhuis, zonder zich af te vragen hoe de thuissituatie is. Men lijkt daar eenvoudig niet mee bezig. Om dat te leren, het empathisch vermogen bij hen te ontwikkelen en holistisch te kunnen denken, vraagt tijd en ruimte. Gelukkig zien wij al goede voorbeelden van zorgprofessionals die geen last hebben van ego’s en de onnodige schotten tussen de verschillende zorglijnen. Zij vinden elkaar op individueel niveau en daar kunnen we van leren met elkaar. NVvPO gaat daarom deze voorbeelden meer en meer aan het daglicht brengen middels de verschillende NVvPO communicatiekanalen. Heb jij hier een goedwerkend voorbeeld en wil jij dit delen met je collega’s, laat het ons weten. Wij gaan er dan voor zorgen dat dit gedeeld wordt.
Innovatie
Ja natuurlijk moeten we continu innoveren en meegaan met de noodzakelijke ontwikkelingen en nieuwe technologie. Wat de NVvPO betreft moet dit vanzelfsprekend worden opgenomen in het curriculum van alle zorgopleidingen en in het ontwikkelgesprek van iedere zorgprofessional in de Huisartsenzorg. Ook in het ontwikkelgesprek van de huisarts zelf, wat zij/hij is tenslotte een collega-zorgprofessional binnen het huisartsenteam. Op dit gebied hebben we nog veel te winnen in de huisartsenzorg. Wij kijken daar serieus naar en via onze podcasts, livestreams, webinars en op social media nemen wij onze leden hierin mee.
Innovatie is wat ons betreft ook anders kijken naar het zorgstelsel. En dat begint bij vertrouwen in de zorgprofessional. Beleidsmakers bij VWS, ZN, individuele zorgverzekeraars en ondertekenaars IZA moeten ter ondersteuning van de zorgprofessional beleid maken. Nu gebeurt dat vaak over de hoofden heen. NVvPO is ervan overtuigd dat haar leden bijzonder goed weten wat nodig is om tijdrovende handelingen te vereenvoudigen. Dus roept bij deze en nogmaals alle beleidsmakers van het zorglandschap op om het gesprek met ons hierover aan te gaan. Iedereen is hiertoe van harte uitgenodigd.
IZA, tijd en ruimte voor de patiënt en de zorgprofessional
NVvPO pleit ervoor dat de in de IZA genoemde ‘onderbesteding’ van € 80 miljoen wordt ingezet om tijd en ruimte te creëren bij de zorgprofessionals om zowel Leefstijl, Preventie, Samenwerking en Innovatie in de dagelijkse praktijk op te kunnen pakken.
Met meer tijd voor de zorgprofessional bedoelen wij natuurlijk meer tijd voor de patiënt. Dat is ook wat de LHV eist. En terecht. Wij hebben de LHV verzocht om, naast meer tijd voor de huisarts zelf, ook meer tijd voor de andere zorgprofessionals in de huisartsenzorg uit te onderhandelen.
Daarnaast vraagt NVvPO alle IZA- ondertekenaars in de spiegel te kijken. Wat maakt dat je tekent terwijl een belangrijke schakel binnen het zorgstelsel -de Huisartsenzorg- nog niet kan tekenen vanwege het stellen van begrijpelijke randvoorwaarden. Echt onbegrijpelijk! Had met elkaar tijd en ruimte gecreëerd om het IZA weloverwogen en doordacht te tekenen. We begrijpen de druk … en toch.
Wat NVvPO oprecht jammer vindt is dat zowel LHV en Ineen de IZA-tekst ook niet aan ons of aan een andere beroepsvereniging in de Huisartsenzorg heeft voorgelegd. Gevraagd heeft aan deze belangrijke beroepsverenigingen of het uitvoerbaar is. Ook niet toen wij aangaven ideeën te hebben en kansen te zien.
Integraal Gezondheidsakkoord
De zorg in de toekomst gaat wat NVvPO betreft over het maatschappelijk gesprek over gezondheid. Machteld Huber heeft met haar positieve gezondheid een vooruitziende blik. Regionaal zien we daar mooie initiatieven die wij van harte omarmen en waar wij onze leden graag over blijven informeren. Het positieve aan de benadering van Machteld Huber is dat het een positieve boodschap heeft. Op meerdere fronten blijkt iedere Nederlander zelf aan eigen-welbevinden te kunnen werken. Het is breder dan alleen lichamelijke gezondheid. Het gaat over lichamelijke gezondheid, het welzijn, mentale weerbaarheid, zinvol leven en een maatschappelijke invulling kunnen geven. En dat is wat onze leden in de dagelijkse huisartsenzorg tegenkomen. En daar moeten we met elkaar de juiste antwoorden op weten te vinden, zodat we op de juiste manier de juiste zorg kunnen blijven verlenen.
Wat ons betreft maken we van het Integrale Zorgakkoord een Integraal Gezondheidsakkoord. Een meer positieve benadering waar we met elkaar echt beter van worden!
POH-GGZ niet meer als zelfstandige in de Huisartsenzorg
Buiten het IZA om, verscheen halverwege september op de LHV website het bericht dat per direct de POH-GGZ niet meer als zelfstandige kon worden aangenomen. Dat dit of via een detacheringsbureau en/of in loondienst moet gaan geschieden. Dit brengt (helaas) weer onrust binnen het huisartsenteam, want de berichtgeving klopt niet helemaal. De gezamenlijke beroepsverenigingen (in ieder geval NVvPO, LV POH-GGZ, NVDA en NVvPM) zullen daarom reageren en protesteren richting de verantwoordelijke ministeries en instanties. We adviseren je om onze website en je mailbox goed in de gaten te houden.