POH/PVK heeft behoefte aan kennis
Naar aanleiding van de behoeftepeiling betreffende COVID-19 onder NVvPO-leden, is gebleken dat praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen behoefte hebben aan kennis met betrekking tot revalidatie en nazorg aan COVID-19 patiënten eerste golf en zorg tweede COVID-19 golf. Dit laat de NVvPO in een brief aan LHV, NHG en InEen weten.
Het blijft spannend als we de COVID-19 ontwikkeling volgen, welke kant de tweede COVID-19 golf op gaat en wat dat gaat betekenen voor de Praktijkondersteuners?
Voor deze groep zorgprofessionals in de Huisartsenvoorziening blijft dit de vraag en is men zelfs nog zoekende naar de mogelijke nazorgtrajecten, het herkennen van symptomen bij (mogelijke) ex-COVID patiënten in combinatie met hun specifieke doelgroep aan chronische patiënten.
NVvPO blijft hier vragen over krijgen en heeft na het zomerreces een ledenpeiling gehouden om verdiepend boven tafel te krijgen wat de POH/PVK ontbeert hierbij. Wat blijkt:
* 34% ziet wekelijks 1-5 ex-COVID patiënten.
* Dit staat in verhouding tot het aantal geregistreerde ex-COVID patiënten zegt 44% van de respondenten.
* 66% geeft aan geen ex-COVID patiënten te zien in de praktijk en geven daarbij ook aan dat zij niet weten op welke symptomen zij hierbij moeten letten en daarnaast geen tijd te hebben om zich hier ook mee bezig te moeten houden (10%).
* 46% van de respondenten geeft aan te vermoeden dat een deel van de ex-COVID patiënten die niet zijn opgenomen in het ziekenhuis nog zoekende is naar de juiste nazorg en/of nog niet gezien wordt in de huisartsenpraktijk.
Op de vraag of men zichzelf als aangewezen zorgverlener ziet om deze ‘nazorg-rol’ op te moeten/kunnen pakken, geeft men aan dat dit in eerste instantie de huisarts is. En hoewel 34% van de respondenten vindt dat de praktijkondersteuner de ex-COVID patiënten zou moeten kunnen begeleiden (33% heeft geen mening), geeft 53% (van het totaal) aan niet voldoende kennis te hebben over de mogelijke medische gevolgen en 56% geeft aan dat de zorgprofessionals in de eigen praktijk hier überhaupt nog geen afspraken over gemaakt hebben.
Het is overduidelijk dat kennis ontbreekt. De respondenten hebben behoefte aan kennis met betrekking tot:
* Gewenste rol Praktijkondersteuner bij ex-COVID (met of zonder chronische gezondheidsgeschiedenis)
* Medische gevolgen (bij chronische patiënten)
* Welke vragen stel je als je niet zeker weet of de chronische patiënt COVID-19 heeft gehad /
hoe te screenen in HIS
* Richtlijnen, protocollen
* Doorverwijzen (regionaal, multidisciplinair netwerk)
* Vergoeding bij doorverwijzing
Wat betreft de ‘tweede golf’, welke door RIVM inmiddels is bevestigd, vraagt men zich ook af hoe de huisartsenvoorziening hier op gaat inspelen. Gaan we wederom de patiënten zoveel mogelijk weren, wellicht meer huisbezoeken afleggen? Hoe zit het met de beschermingsmiddelen? Zijn deze ook gegarandeerd voor de professional in het huisartsenteam? En het testen van zorgpersoneel en het tekort aan testcapaciteit. De eerste ‘negatieve’ krantenkoppen zijn alweer verschenen. Tekort aan testcapaciteit en reguliere zorg die weer wordt uitgesteld.
Op 30 september a.s. organiseren LHV, NHG en InEen wederom een COVID-webinar ‘Voorbereid op een tweede golf? Wij zijn bijzonder benieuwd naar de inhoud van dit webinar. Uiteraard gaan we deze actief promoten zodat veel praktijkondersteuners (en andere zorgprofessionals in het huisartsenteam) samen met de huisarts gaan kijken en intern de opgedane kennis kunnen nabespreken.
Onze verwachting is dat er gesproken gaat worden over de ‘lessons learned’ eerste golf, richtlijnen / protocollen / rolverantwoordelijkheid en wij hopen dat de kennisvragen omtrent ex-COVID zoals hiervoor genoemd, ook worden meegenomen. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan willen wij graag met LHV, NHG en InEen in gesprek over hoe we dat eventueel gezamenlijk vorm kunnen geven. Wat ons betreft, betrekken we daar dan ook de andere beroepsverenigingen bij zodat we het volledige huisartsenteam in een webinar kunnen bedienen.
Wij vertrouwen erop dat we er met elkaar voor kunnen zorgen dat we op deze wijze de juiste kennis aan het voltallige team kunnen overbrengen en we naast de reguliere en chronische zorg, ook (toekomstige) post-COVID patiënten kunnen behandelen en/of doorverwijzen.
Petra Portengen
Directeur / voorzitter NVvPO