Einde van het jaar

19-12-2023

Het einde van 2023 is in zicht. De tijd van licht en gezelligheid. Ook in mijn werk is het einde van het jaar merkbaar. Ik rond een jaarlijkse digitale nascholing af, ruim wat kastjes op en loop lijsten na om te zien wie van de patiënten er lange tijd niet geweest is. Het is namelijk wat rustiger op het spreekuur, want wie wil er nu naar de POH in de decembermaand?

Leefstijl is over het algemeen niet iets waar men actief mee bezig is deze maand. Eerlijk gezegd deze praktijkondersteuner ook niet altijd… Ik heb een kerstpakket met lekkernijen ontvangen en bezoek gezellige kerstborrels. En in deze donkere dagen waarin het waait en regent, nodigt het toch minder uit om te wandelen.

Geregeld komen er tijdens het consult opmerkingen als “Ik weeg mij dit keer liever niet” of “Logisch, dat mijn cholesterol hoog is, want ik snoep te veel in deze tijd van het jaar!”
Natuurlijk bespreek ik zwaktes en verleidingen met mijn patiënten. Ik geef adviezen hoe men balans kan houden, zoals keuzes maken waar je ‘ja’ op zegt in deze tijd van overvloed.
Toch bellen er ook patiënten om hun afspraak te verzetten naar het nieuwe jaar. “Ik ga in januari weer starten met gezond leven”, zeggen zij dan.

Want inderdaad, bij het einde van een jaar horen óók goede voornemens voor het nieuwe jaar. En dat hebben de meeste patiënten wel: meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, afvallen… Zijn die goede voornemens zinvol? Ik stimuleer het alleen maar. Het is goed om doelen te stellen en bewust bezig te zijn met gezondheid.

We gaan zien wat het nieuwe jaar brengt! Nieuwe start, nieuwe focus.
Op naar een gezond 2024! Fijne feestdagen.

Mandy Varkevisser