Fruit is toch gezond?

28-11-2023

Stiekem baal ik een beetje. Voorafgaand aan het komende consult, check ik de uitslag van het laboratorium en verdraaid… wéér die hoge glucosewaardes bij meneer! Natuurlijk draait het in het leven niet alleen om een goed HbA1c, maar toch is het belangrijk om naar goede waardes te streven. Ik wil tenslotte complicaties van de diabetes zoveel mogelijk voorkomen. Meneer is er zelf óók op gebrand om goede uitslagen te hebben, dus ik weet al: dit gaat hem tegenvallen…

Na de vraag naar zijn welbevinden en het doen van de controles, deel ik ‘het nieuws’ mede. “Ik snap er niets van”, zegt meneer teleurgesteld. “Hoe kan dit nou?”
Ik begrijp zijn frustratie wel. We hebben er al een aantal consulten op zitten en meneer heeft laten weten een gezonde leefstijl te hebben. Ook neemt hij zijn medicatie trouw in.

Voordat ik de medicatie weer wat zal moeten verhogen, wil ik nog eens alles goed nalopen. “Ik wandel dagelijks een uur”, zegt meneer “en ik eet gezond: groente en fruit”. Bij het antwoord op de vraag welk fruit meneer zoal eet, val ik bijna van mijn stoel: “Twaalf sinaasappelen per dag. Fruit is toch gezond?”, zegt hij zonder te verblikken of verblozen.
Ik voel een kleine lachkriebel opkomen. “Twaalf sinaasappelen per dag?”, vraag ik.
Het is mij natuurlijk in één klap duidelijk waar die hoge suikerwaardes vandaan komen. “Het is echt mijn lievelingsfruit. Ik kan er wel van blijven eten!”

Ik besef mij weer hoe belangrijk het is om door te vragen. Het is een vorm van luisteren en zorgt ervoor dat ik de informatie krijg die belangrijk is. Dat is vandaag wel duidelijk geworden.
Minder fruit eten. Niet één van mijn meest gegeven adviezen, maar voor nu zeker nodig…

Mandy Varkevisser