Positief oud worden

23-02-2023

We kennen ze allemaal: patiënten van middelbare leeftijd die doen alsof ze hoogbejaard zijn. Klagen over het leven, last van ‘PHPD’ (Pijntje Hier, Pijntje Daar), een ongezonde leefstijl en niet gemotiveerd er nog iets van te maken:
– “Doe maar een pilletje”
– “Ik ben met de auto gekomen, want ik ga echt niet fietsen in de winter”
– “Ik ben ook al op leeftijd hoor!”
– “Het valt niet mee als je oud bent”

Ook al vind ik ze hartstikke lief, er zitten soms zemelaars bij. Toch is mindset een belangrijk onderdeel in mijn werk als praktijkondersteuner. Ik heb namelijk geleerd (en doe dat nog steeds) dat ‘je manier van denken’ invloed heeft op je welbevinden en gedrag. Dankbaar zijn, de focus op het positieve leggen en denken in mogelijkheden. Vandaag ben ik op bezoek bij een dame die leeft vanuit een positieve mindset.

Ze is hoog in de tachtig en pas verhuisd. Ik krijg een rondleiding door haar aanleunwoning. “Mooi hè? Ik heb allemaal nieuwe meubels gekocht.” Het ziet er keurig uit. Er komt een gezellig deuntje uit de radio; haar kanariepietje lijkt mee te zingen. We kletsen over de verhuizing, maar ook over de leefstijl. Mevrouw eet gezond en loopt dagelijks een stukje met haar rollator. Ze heeft het er maar druk mee: “Op maandag doe ik aan ouderengymnastiek en op dinsdag drink ik koffie bij mijn vriendinnen. Op woensdag ben ik een dagje vrij, maar op donderdag ga ik naar de soos en op vrijdag naar de bingo en dineren met andere ouderen. Ik houd ook van legpuzzels en knutselen thuis”. Ze laat mij haar handgemaakte ansichtkaarten zien. “Mijn kinderen moeten mij echt op tijd bellen als ze langs willen komen, want meestal ben ik op pad”, zegt ze lachend.

Ik merk dat ik energie krijg van deze visite! Het is namelijk écht niet zo dat het mevrouw allemaal voor de wind is gegaan in haar leven. Ze moet haar echtgenoot en dochter missen en heeft al meerdere hartoperaties ondergaan. Heerlijk, dat ze ondanks haar lichamelijke ongemakken zo levenslustig en opgewekt is. De positieve dingen blijven zien.

Eén ding weet ik zeker: zó wil ik ook oud worden!

Mandy Varkevisser