Zet jij de wekker?

27-05-2024

Op 1 juni trappen wij in huisartsenland de griepcampagne af. Ik organiseer deze al jaren voor de praktijk. Ik vind het een leuke uitdaging, om het elk jaar weer voorspoedig te laten verlopen en van A-Z te regelen. Het begint met het bestellen van de vaccins. Zet jij de wekker op 1 juni? Komende keer gaat het bestellen maandag 3 juni van start, omdat 1 juni op zaterdag valt. In de jaren dat ik gebroken nachten kende met opgroeiende kinderen sprong ik s `nachts mijn bed uit om de vaccins te bestellen. Mijn collega`s verklaarden mij voor gek!

Patiënten hebben geen idee, hoe dit er achter de schermen aan toe gaat. Maar eerlijk is eerlijk.
Het gaat er gekker aan toe, dan bij het bestellen van concert kaartjes. Daarvan start het bestelproces vaak om 10 uur.
Als je maar “vroeg” je voorraad binnen hebt, zodat je “op tijd” kan starten met vaccineren.
Te denken aan de visites van de ouderen, kwetsbare of patiënten die vanwege chemo`s of MS
aan infuus schema`s verbonden zijn. Patiënten vast vaccineren op het spreekuur dat scheelt weer op de griepavond zelf.
Mijn collega`s vliegen als bijen af op de voorraad.

Tot afgelopen jaar, geen gebroken nachten meer. Vaccins besteld, toen mijn biologische wekker ging. Nu ben ik wel een vroeg vogel J. Maar veel collega`s bleken hun wekker toch eerder te hebben gezet. De teleurstelling bij iedereen was groot. De griepavond was 2 weken later dan normaal. Patiënten vroegen massaal of ze een vaccin konden krijgen. Maar de grootste levering was nog niet binnengekomen. Dat had ongemerkt toch een enorme impact.

Na wat uitleg begreep iedereen het wel en was er begrip. Tenslotte krijgt iedereen een griepvaccin en nog op tijd ook, want na 1 december “kraait er echt geen haan meer naar een griepvaccin”. Terwijl het tot 1 januari en eventueel langer zinvol is om te vaccineren. Dus waar maken we ons druk om.

De collega`s van de SNPG werken zich met minimale bezetting ook 3 slagen in de rondte. Ook zij hebben de afgelopen jaren allerlei mogelijkheden bedacht om dit proces te veranderen. Wat de beste manier is……allemaal een beetje geduld en ritsen? Er zijn vaccins genoeg en geloof me, iedereen komt aan de beurt!

Succes met alle voorbereidingen!

Alicia Mulder-Coenmans