Behoud de persoonsgerichte huisartsenzorg!

23-06-2022

Behoud de persoonsgerichte huisartsenzorg!

Beroepsverenigingen NVvPO, NVDA, NAPA, NVvPM en V&VN afdeling PVK-POH roepen de minister van VWS op voor meer publieksvoorlichting wanneer iemand een beroep kan doen op de huisartsenzorg, minder regels en een lagere administratieve lastendruk in de huisartsenzorg.

Uit de 2.188 reacties van een gezamenlijk enquête onder de leden van de beroepsverenigingen in de huisartsenzorg kwamen meerdere knelpunten van het huisartsenteam naar voren: te hoge werkdruk, te veel administratieve lastendruk, grote aantallen (onnodige) telefoontjes en een enorme regeldruk. De patiëntveiligheid komt volgens 1 op de 3 regelmatig in gevaar en volgens bijna 1 op de 10 zelfs vaak!

De beroepsverenigingen nodigen de minister van VWS en de Tweede Kamerleden uit om van gedachten te wisselen over de nodige acties en oplossingen.

Publieksvoorlichting: beter informeren
Wij roepen de minister op mensen beter te informeren waarvoor en wanneer iemand de huisartspraktijk kan bellen of juist de huisartsenpost of een andere zorgorganisatie. Steeds meer mensen willen 24/7 een antwoord en/ of directe zorg.

Zo voorkomen we veel telefoontjes met vragen aan het huisartsenteam die geen zorgvragen zijn en niet bij het huisartsenteam thuishoren. Hierdoor maken we persoonsgerichte zorg meer mogelijk.

Regels en administratieve handelingen verminderen
Wij roepen de minister op het aantal regels en administratieve handelingen in de zorg drastisch te verminderen. Het hele huisartsenteam heeft te maken met steeds meer toenemend aantal afvinklijstjes, onnodige afwijzingen en extra werkdruk.

Zo voorkomen we veel onnodig werk en wachttijden, zodat patiënten zich beter geholpen voelen. Hierdoor komen we als zorgverleners weer toe aan wat we moeten en willen doen: persoonsgerichte zorg verlenen!

Patiëntveiligheid
Uit de enquête blijkt dat de patiëntveiligheid volgens 4 op de 10 regelmatig of vaak in gevaar is (42,5%). Door bezuinigen, vergrijzing, uitgestelde zorg en wachtrijen in de tweedelijn is de huisartsenzorg steeds meer het aanspreekpunt voor alle problemen. Dat geeft veel extra werk aan het huisartsenteam.

Door deze belemmerende en energievretende zaken blijkt uit de enquête verder dat 15% van de zorgprofessionals de huisartsenzorg overweegt te verlaten! Naast de enorme tekorten aan Doktersassistenten en Praktijkondersteuners (POH en POHGGZ) is deze onnodige leegloop van zorgprofessionals helemaal onwenselijk en zorgelijk!

Manifestatie
Doktersassistenten, Physician Assistants, Praktijkmanagers, Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners (POH en POH-GGZ) voeren samen met de huisartsen actie op 1 juli 2022.
De gezamenlijke beroepsverenigingen pleiten voor betere publieksvoorlichting, meer behoud van collega’s voor continuïteit in de praktijk en voor minder administratieve lastendruk in de (huisartsen)zorg. Behoud de persoonsgerichte huisartsenzorg!

De beroepsverenigingen, die samen meer dan 13.300 leden vertegenwoordigen, bieden de minister en Tweede Kamerleden een petitie aan op 5 juli 2022 om 13.45 uur). De uitnodiging aan de minister van VWS staat, de minister is aan zet!

Plaats een reactie