Functie POH waardevol: huisartsenpraktijken wensen behoud of uitbreiding

09-03-2022

De functie praktijkondersteuner huisartsenzorg (POH) maakt sinds 1999 deel uit van de huisartsenpraktijk in Nederland. Inmiddels is in de meeste praktijken een POH werkzaam. Meestal betreft dit een praktijkondersteuner (POH, POHPVK, toekomstige PVH, POH-ouderen) en vaak ook een POH Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ). Het overgrote deel van de praktijken geeft bovendien aan de POH-functies te willen behouden of te willen uitbreiden. Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel recent heeft gepubliceerd. Lees hier het hele onderzoek.

POH-Ouderen
Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat van alle huisartsenpraktijken 45% aangeeft de POH te willen uitbreiden, 35% de POH-Jeugd, 49% de POH-GGZ en 53% de POH-Ouderen te willen uitbreiden.

Voortschrijdend inzicht
De NVvPO heeft voorzien dat meer dan de helft van de huisartsenpraktijken de POH-Ouderen wil uitbreiden. In juni vorig jaar heeft de Ledencirkel POH-ouderen van de NVvPO in samenwerking met de V&VN PVK/POH en LEAGO een functiebeschrijving en competentieprofiel voor POH-Ouderen opgesteld en bij alle partijen aangeboden.

Functieprofiel
Het profiel kan vrij worden gebruikt, gekopieerd en gedeeld. Je kunt het profiel hier downloaden.

Plaats een reactie