Het integrale zorgakkoord, wie gaat waar over?

22-11-2022

Er is veel gaande. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) heeft als verantwoordelijke partij voor goede huisartsenzorg nog niet getekend. Van wat wij hebben begrepen (via de media) is dat een grote groep leden (huisartsen in dit geval) een aantal zaken nog niet duidelijk genoeg omschreven zien, een gezamenlijk visie vindt ontbreken en voor de patiƫnt en zorgprofessional een aantal zaken ontoelaatbaar vindt.

Wij hebben begrepen dat LHV volop in gesprek is met het ministerie om zaken te verduidelijken en wellicht andere afspraken te kunnen maken voor het behoud van professionele huisartsenzorg. Dit onderstrepen wij als beroepsvereniging voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen in de huisartsenzorg. Wij vinden met name de rol (lees macht) van de zorgverzekeraars te groot. Wij maken ons al een aantal jaar zorgen over het beleid dat door Nza (Nederlandse Zorg Autoriteit) wordt ingezet en ingevuld door de verschillende zorgverzekeraars. Daar is menig Praktijkondersteuner (#poh #pohpvk #poh-ouderen #poh-ggz) de dupe van geworden en nog steeds. Met onze #ledencirkel #zorgverzekeraars draaien wij de zaken om. In plaats van reactief gaan we proactief in gesprek met zorgverzekeraars. Beleidsmedewerkers aldaar hebben (volgens ons) namelijk geen idee hoe de praktijk daadwerkelijk werkt. Dit is dus wat ons betreft een belangrijk thema voor #lhv #bevlogenhuisartsen #helpdokterverzuipt om mee te nemen.

Ook vrije keuze van zorgprofessional is voor NVvPO belangrijk alsmede de GGZ paragrafen baren ons zorgen. NVvPO ziet echter ook dat de zorg op een andere manier moet worden ingericht en ziet in dit IZA daartoe een aantal zaken die hieraan kunnen bijdragen. Inzetten op preventie, positieve gezondheid en samenwerken. Dit is waar wij als beroepsvereniging ons al jaren hard voor maken. Voeg daaraan toe dat anders werken ook anders opleiden impliceert. Wij hopen van harte dat men zich dat ook realiseert aan de IZA-tafel.

Om de #LHV, #BevlogenHuisartsen en #Helpdedokterverzuipt te steunen in dit traject, delen wij dit bericht van hen. Uit naam van alle leden @nvvpo hopen wij van harte dat men er uit komt en dat we daadwerkelijk SAMEN kunnen gaan werken aan de totstandkoming nodige #transformatie van de #gezondheidszorg

Plaats een reactie