In-memoriam Ella van Male

09-03-2021

Donderdag 4 maart 2021 overleed Ella van Male. Ella was heel veel jaren een bijzonder actief lid, bestuurslid en commissielid bij de NVvPO. Per 1 januari 2019 nam zij afscheid als penningmeester en werd, vanwege haar enorme inzet voor de vereniging en staat van dienst, door leden voorgedragen als erelid. Uiteraard werd dit door het bestuur gehonoreerd en bleef Ella op deze wijze verbonden aan de vereniging.

Pas op latere leeftijd liet Ella zich bijscholen als Praktijkondersteuner en werd zij lid van de NVvPO. Samen met Miriam Wijker (ook nog steeds actief verbonden aan de NVvPO) deed zij de POH-opleiding in Ede. Een gedreven praktijkondersteuner met de nodige, brede praktijkervaring waardoor zij in staat bleek haar chronische patiënten op een meer holistische wijze te benaderen. “Ik heb altijd erg prettig met haar gewerkt. Een echte lieverd, verbinder”, aldus Miriam.

Vele rollen heeft Ella vervuld in het NVvPO bestuur en daarbuiten. Bernadette van der Hoff, een van de bestuursleden waarmee zij nauw samenwerkte memoreert: “Ella was een creatief mens, met liefde voor haar familie maar ook voor haar honden, altijd was er een hond bij haar. Een keer mocht ik bij haar thuis zijn en genieten van haar mooie atelier, werkruimte, vol met wol en andere creatieve zaken. Zij heeft mij geholpen mijn breiwerk door midden te knippen, een drempel voor mij, voor Ella gewoonste zaak van het wereld. We toonden foto’s aan elkaar die we gemaakt hadden, mutsen, vesten, handschoenen. Ella breidde veel en volgens mij ook snel. Ik kon haar niet bijhouden. Een mooi creatief mens is heengegaan, maar haar footprint, blijft altijd bestaan”.

In 2016, toen de vereniging uiteen dreigde te vallen vanwege een opgelopen bestuurscrisis, nam Ella haar verantwoordelijkheid en zorgde er, samen met Saskia Sielias en Jan Kramer voor, dat de vereniging kon voortbestaan. Belia van Gent, met wie zij vanaf het begin af aan heeft samengewerkt, zegt over haar: “Ella was een mooi en bijzonder mens. Ik heb haar leren kennen als iemand met veel verantwoordelijkheidsgevoel en wilskracht. Met veel liefde sprak ze over haar gezin, de honden en haar werk. Ze was altijd belangstellend en had de gave om goed te luisteren. We hebben mooie dingen samen meegemaakt en lief en leed gedeeld. Ik zal haar enorm missen!”

Ook de twee oud-bestuursleden Wieneke van Ommeren en Vivian Kenter hebben goede herinneringen aan Ella: “Ella was een fijn iemand om mee samen te werken. En wat heeft ze veel voor de NVvPO gedaan. Ze zal gemist worden”, schrijft Wieneke in haar reactie. Vivian geeft aan: “Een bijzondere strijdbare vrouw. Diep respect voor de strijd die ze heeft geleverd, ze stond altijd voor iedereen klaar en had belangstelling voor ieders wel en wee. Ik hoop maar dat ze niet zoveel heeft geleden en dat ze rust gevonden heeft”.

Amy de Blaaij-van der Ende laat weten: “Ik heb Ella leren kennen als iemand die de zaken rustig op zich liet inwerken en dan pas reageerde. Een gave die niet iedereen gegeven is. Ik wens allen die haar lief waren toe dat de vele goede herinneringen aan Ella het verdriet mogen verzachten”. En Ilse de Wit deelde: “Ondanks de korte periode die ik met Ella heb samengewerkt heb ik haar leren kennen als gedreven, met alle lichamelijk ongemakken positief in het leven, creatief en duidelijk in wat zij vond. Haar gezin was voor het belangrijkste en ze kon met een glimlach vertellen over haar huis, haar honden en schapen”. Ine Kuilder (tweede cao-onderhandelaar) omschrijft Ella als “Een pionier voor onze vereniging met hart voor de zaak” en Ine hoopt van harte dat Ella’s broer het gezamenlijk doel van Ella en hem doorzet: “een kleinschalig huis voor ouderen, want dat is wat zij nog wilde”.

Ondanks dat wij wisten dat zij door haar gezondheidsproblemen steeds kwetsbaarder werd, schrokken wij door dit verdrietige bericht. Ella had nog veel plannen en was zo dol op haar kinderen en kleinkinderen. Wij gunden haar juist alle tijd en energie om, na haar pensioen als Praktijkondersteuner, daar met volle teugen van te kunnen genieten. Helaas heeft zij minder tijd gekregen dan wij hoopten voor haar.

Wij wensen een ieder die haar lief is, die haar gekend heeft, met haar heeft samengewerkt of op andere wijze ontmoet heeft, sterkte met dit verlies. Zij heeft veel mogen geven in dit leven en zal door heel veel mensen gemist worden.

Lieve Ella, namens alle leden, het bestuur, commissies, ledencirkels, werkgroepen, samenwerkingspartners en andere stakeholders uit de huisartsenzorg, heel veel dank voor je enorme inzet.

Rust zacht.

Bestuur & Bureau NVvPO

Plaats een reactie