PvdA kamerlid John Kerstens samen met POH-ouderen op werkbezoek

10-06-2020

Woensdag 10 juni kwam John Kerstens, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA op werkbezoek bij POH-ouderen Vivian de Kenter en huisarts Anouk Meijer in Oosterblokker. Vivian is actief in de ledencirkel Ouderen. Vivian en Anouk vertelden over het werk, het belang, de positie en de bekostiging van de POH-ouderen.

John Kerstens: ‘Ik kom hier vooral om te luisteren’. Hij maakt deel uit van de commissie Volksgezondheid, welzijn en sport en wil meer weten over de ouderenzorg in de huisartspraktijk. ‘Ik neem de informatie mee naar een groot debat over zorg aanstaande maandag. ‘Maar’ zegt hij, ‘ook buiten de debatten om spreek ik met minister Hugo de Jonge, en komen deze onderwerpen aan de orde.’

Na dit gesprek ging John Kerstens met Vivian op bezoek bij Piet en Hannie Steur. Zij zijn ‘ouderen’ en Piet heeft veel zorg nodig vanwege Parkinson. Zij konden het kamerlid vertellen over de zorg die zij krijgen, wat ze missen en ook over wat de POH-ouderen voor hen betekent: ‘Zij weet alles van ons. Wij redden het wel, ook in coronatijd. En in geval van nood hebben we onze redding bij de hand,’ zegt Hannie terwijl ze naar Vivian wijst. Piet knikt instemmend.

De vergrijzing onder de patiënt populatie en het aantal 70-plussers dat langer thuis blijft wonen geeft een toenemende druk op de huisartsenvoorziening. Hierdoor heeft de POH-ouderen functie een belangrijke rol in veel praktijken. Deze praktijkondersteuner houdt zich bezig met alle voorkomende huisartsenzorg rondom kwetsbare ouderen. Deze relatief nieuwe POH specialisatie kent echter de nodige opstartproblemen. Omdat de competenties en taken vaak matig zijn beschreven, opleidingen uiteenlopen en de vergoedingen van de zorgverzekeraars wisselend zijn, heeft de NVvPO in 2019 een ledencirkel POH-ouderen opgezet en een onderzoek gestart. Collega POH-ouderen van V&VN pvkpoh hebben zich in een later stadium aangesloten en samen werken zij aan een positionering van de POH-ouderen in de eerstelijns, o.a. met een functiebeschrijving en competentieprofiel in samenwerking met LAEGO.

Petra Portengen (directeur/voorzitter NVvPO): ‘De NVvPO maakt zich ernstig zorgen over de inzet van de POH-ouderen in de huisartsenzorg en de rol van de zorgverzekeraars. Bepaalde zorgverzekeraars lijken de kwaliteit van deze zorgprofessionals te willen bepalen en kijken in veel gevallen bij de bekostiging van deze extra zorg alleen naar een vooropleiding. Jarenlange ervaring, intrinsieke motivatie en bij – en nascholingen worden niet meegenomen in de kwaliteitseisen die men stelt. Wij gaan voor de juiste zorgprofessional op de juiste plek en vinden dat de betreffende beroepsverenigingen de kwaliteitseisen moeten bepalen. Zij zijn hier immers de experts. Wij voelen ons gesteund door de PvdA-fractie.’

Lees hier onze eerdere berichtgeving over POH-ouderen
https://www.nvvpo.nl/nieuws/advies-ledencirkel-poh-ouderen
https://www.nvvpo.nl/nieuws/nvvpo-en-vvn-zetten-zich-in-voor-poh-ouderen
https://www.nvvpo.nl/nieuws/reactie-minister-de-jonge-op-brandbrief

Plaats een reactie