Wat een jaar!

20-12-2021

2021: Wat een jaar!

Wat heeft de huisartsenzorg en jij als Praktijkondersteuner, Praktijkverpleegkundige, POH-GGZ, POH-Jeugd of POH-Ouderen moeten meebewegen om de zorg voor jouw specifieke patiënt of client zo goed mogelijk te blijven verlenen. Daarnaast spring je waarschijnlijk bij op andere plekken in de praktijk, je team of binnen de zorggroep vanwege extra vaccinaties, zieke collega’s en uitgestelde-zorg-vraagstukken.

Bewondering
Er wordt continue flexibiliteit van jou en je collega’s gevraagd en ik bewonder jullie hier enorm in. Dagelijks hoor ik de verhalen hoe jullie ervoor zorgen dat de huisartsenzorg blijft draaien en dat juist jullie kennis, expertise en praktijkervaring ervoor zorgt dat het #zorginfarct nog niet een totale chaos (heeft) veroorzaakt. Hoewel, ik lees, zie en ervaar natuurlijk ook dat het in verschillende praktijken echt heel nijpend is. Zelfs al code zwart. Ik hoop van harte dat de nieuwe lockdown op korte termijn de nodige invloed heeft en dat we nu ook echt samen de juiste acties gaan inzetten om het zorginfarct daadwerkelijk te genezen. Want dat is nodig.

Laatste druppel
Sommige stromingen doen ons willen geloven dat corona het zorginfarct heeft veroorzaakt. Ik geloof daar niet in. Al jaren veroorzaken verschillende bezuinigingsronden, de dubbele vergrijzing, minder instromende professionals in de huisartsenzorg en ook de rol van de zorgverzekeraars die de achtergrond van onze zorgprofessionals lijken te bepalen, het langzaam dichtslibben van de huisartsenzorg. Het coronavirus was de laatste druppel. En terwijl alle zorgprofessionals zich een slag in de rondte blijven werken, zien we voorgenomen zorgmaatregelen bij het (mogelijk) nieuwe kabinet en zorgverzekeraars met enige cynisme tegemoet.

Regie
Keer op keer heeft de NVvPO deze zorgen gedeeld met werkgeverspartijen, brancheorganisaties, zorgverzekeraars, aan de cao-tafel, bij het ministerie of bij Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Samen met onze collega verenigingen of juist als beroepsvereniging voor praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen namen we zelf de regie. En hoewel er steeds meer naar ons geluisterd wordt, geeft dit echter nog niet altijd het juiste resultaat.

Pro-actief
Daarom gaan we in 2022 nog steviger inzetten op de positie van jou en onze andere leden. Positief kritisch en opbouwend gaan we aan tafel met de partijen. Waarbij onze ledencirkels, enquêtes en polls, en dus jij als lid, belangrijke input blijven geven. Ons als bestuur en bureau blijvend voeden in dat wat nodig is ter ondersteuning aan jouw dagelijkse werk. En of het nu aan de cao-tafel of bij de zorgverzekeraars is, bij de hogescholen of VWS, bij de zorggroep of bij jouw individuele praktijk, de NVvPO blijft actief en werkt proactief aan de oplossingen (mee). We nemen de regie waar nodig en vertegenwoordigen jou als zorgprofessional in de huisartsenzorg voor de volle 100%. Juist in 2022!

Voor jou en je collega’s
Namens het bestuur en het bureau, wens ik jou de komende periode alle nodige energie toe. Met alle ballen die jij en jullie in de lucht moeten houden, hoop ik van harte dat er ook wat ruimte is om in de laatste weken van december het jaar goed af te sluiten. Hoopvol te kunnen zijn in dat wat gaat komen. Kerst te vieren of op andere wijze de dagen door te brengen. Ook hoop ik dat je positief kritisch wilt blijven meebouwen met de NVvPO. Meebouwen aan de huisartsenzorg nu en in de toekomst. Meebouwen aan jouw positie binnen de huisartsenzorg. Zodat jij en je collega zorgprofessionals gepassioneerd en toch ook met de nodige nuchterheid kunnen blijven meebewegen in dat wat nodig is. Want ook dat maakt jouw rol in de huisartsenzorg zo bijzonder!

Ik dank jou en jullie voor het vertrouwen en hoop van harte elkaar in 2022 weer te mogen ontmoeten.
Tot die tijd, heb het goed!

Petra Portengen
directeur / voorzitter NVvPO

Plaats een reactie